Това съобщи за ФрогНюз политологът Петър Чолаков. Сега текат преговори кой

...
Това съобщи за ФрогНюз политологът Петър Чолаков. Сега текат преговори кой
Коментари Харесай

Петър Чолаков за ФрогНюз: Сблъсъкът, който наблюдаваме се използв...

Това заяви за ФрогНюз политологът Петър Чолаков.

 

" Сега текат договаряния кой министър да остане, кой да си тръгне, къде да се подменят и така нататък, само че не чакам да произтекат дълбоки разтърсвания от това, по-скоро става въпрос за бих ги нарекъл остри бизнес договаряния ", изясни той. 

По мотив престрелките сред Денков и Борисов, че “ротацията не е непременно ”, Чолаков сподели, че всеки може да бъде упрекнат в това, че властта е самоцел.

“Това е част от тактиката на договарянията, всеки да покаже, че е в по-силна позиция и да се опита да си вдигне цената ".

На въпрос ГЕРБ или ПП-ДБ са в по-силна позиция към този миг, политологът сподели:

" Гледайки електорално по какъв начин стоят и двете съществени политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на пръв взор сякаш ГЕРБ-СДС са в по-силната позиция, тъй като те работят доста интензивно с Движение за права и свободи. Сътрудничат си по доста тематики и по този начин в действителност извиват ръцете на ПП-ДБ. "

" От друга страна гледайки последните пресни социологически данни от водещите организации се вижда, че от това присъединяване в сглобката ПП-ДБ не са изключително потърпевши. Ако там бяха тръгнали да се срутват стремглаво надолу, тогава преговорната позиция на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи щеше да бъде доста по-силна. "

" Винаги остава разновидността, който съгласно мен е по-реалистичен, “сглобка 2 ”, отпред с Мария Габриел, в случай че е това, което се реализира, тъй като до последния миг ще има напасвания и нагаждания, в действителност ПП-ДБ да влязат да сменят ролята, която имат ГЕРБ-СДС. Това значи хем да бъдат ръководещи, хем да бъдат съпротива по някакъв метод, доста повече да приказват и опозиционно, да внасят двойствена, шизофренна роля ".

Във връзка с плана “Трети март ”, който се образува към президента Радев, Чолаков сподели:

" Основният въпрос тук е по кое време ще бъде пуснат на политическата сцена. Дали може да се употребява хоризонта преди европейските избори. При подобен вид политически обединения, които са патриотично-популистки, огромният въпрос е дали ще съумеят да прелеят от харизмата, обаянието и известността, съгласно някои гласоподаватели, които има държавнията глава, тези 36%, които го утвърждават, изтъквам последните данни на “Тренд ”. Ако това се случи може да се каже, че последните няколко месеца, които има са предостатъчни с цел да се засяга този план на политическата сцена ".

" Това, което мога да ви кажа е, че резултатите са безусловно непредвидими от европейските избори, по отношение на това по какъв начин ще се разпределят мандатите. Единственото, което е ясно е политическата мощ, която ще бъде първа, въз основата на това, което имаме като електорална картина, допуска се, че това ще бъдат ГЕРБ-СДС ".

" От там нататък обаче кой по какъв начин ще се осъществя в разпределението на мандатите не е ясно. Например, съгласно проучване на Европейския съвет за външна политика, “Възраждане ” на Костадинов би трябвало да има 3 мандата ". 

" Да, само че в случай че взе участие един план като “Трети март, който ще навлезе в тази линия, в тази патриотична ниша, в която са и “Възраждане ”, в случай че навлезе и една групировка на Ваня Григорова, не се знае какво ще се случи ".

" Големият въпрос за “Трети март ” е дали в този момент да го пуснат на вода този политически план или да се изчака един малко по-дълъг небосвод до есента тази година, в случай че тогава да вземем за пример се засилят едни предварителни парламентарни избори. Средносрочната прогноза обаче е, че “сглобката ” ще се задържи ", изясни Петър Чолаков.

 

Разговаря Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР